06 33 797101

Bel of mail ons voor een vraag

Tammingastraat 58,
Hornhuizen

Werken, eten, slapen?

Wat is Nieuw Wongema?

Nieuw Wongema is ‘home at the end of the world’. Een stoer werkpension tegenover de kerk in Hornhuizen, een klein dorp in Noordwest-Groningen, vlak achter de waddendijk. Een werkplek voor makers, werkers, praters en doeners, waar boeren en stadjers elkaar ontmoeten, waar ruimte is voor wetenschappers en kunstenaars en waar beleidsmakers plannen smeden met inwoners. We houden ook van spijbelaars. Er zijn zo’n 20 slaapplekken: 11 bedstedes en 2 bedbanken in het grote atelier met houtkachel en 7 één- en tweepersoons pensionkamers boven het café. Je kunt bij ons terecht voor één of meerdere dagen met je opleiding, je yogaclub, je theatergroep, je collega’s of om eens een aantal dagen intensief aan een project te kunnen werken. Wij faciliteren je met ruimte, een goed gesprek en lekker eten. Alles kan, niks moet.

Nieuw Wongema is ook een podium voor de regio. In de weekends en ’s zomers is er vaak wat bijzonders te beleven: optredens, bandjes, spoken word, theater. Regelmatig koken chefs de sterren van de hemel en zijn mensen uit de buurt welkom voor een mooie avond met lekker lokaal eten. Jaarlijks organiseren we het Aardappelfeest waarin we nieuwe oogst van aardappelen uit de buurt koppelen aan lekker eten, feest vieren en een inhoudelijke programmering. 

Huis van transitie

Maar Nieuw Wongema is vooral een plek waar iedereen terecht kan met hart in zijn donder die stappen wil zetten naar een betere samenleving. We willen een ‘huis van transitie’ creëren voor anderen, maar die transitie ook zelf consequent doorvoeren. We willen eerlijke prijzen betalen aan diegenen die ons eten maken. Nieuwe manieren bedenken om samen te werken. Daarin zijn we inclusief: we laten niet alleen het geluid horen van de witte, geprivilegieerde Nederlander, maar laten ook graag jongeren aan het woord, Nederlanders met hun wortels in andere culturen, lhtb-ers, mensen met een beperking. We zijn er voor autochtone Groningers, maar ook voor de nieuwe lichting import. We willen de schakel zijn tussen stad en platteland, tussen jongeren en ouderen, tussen bevoorrechte en minder bevoorrechte mensen. Juist waar het ongemakkelijk wordt, vragen wij door. Met als doel dat we allemaal leren hoe de nieuwe samenleving eruit kan zien. 

En ja, we willen graag een zo duurzaam mogelijk bedrijf voeren. Als Coöperatie Ruimte nemen we onszelf daarbij ook de maat. Onze stroom en gas komen van Energie van Ons uit Groningen. Wij rijden zelf in deelauto’s, elektrisch of op Blauwe Diesel of nemen het openbaar vervoer (de bus stopt voor de deur!). We kopen ons eten zo mogelijk uit de streek. We maken onze eigen compost. We bankieren bij Triodos Bank. Laten we iets repareren of gooien we het weg en kopen we nieuw? Hoe kunnen we dit oude pand isoleren en energiezuinig maken? Voor welk toiletpapier of koffie kiezen wij? Hoe gebruiken wij zo min mogelijk plastic? Vragen waar wij als Coöperatie dagelijks mee in de weer zijn. Ook voor ons is dit een leerproces waar we nog middenin zitten. Heb jij tips, suggesties of valt jou iets op? Laat het ons vooral weten!

Nieuw Wongema maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt.